چه نوری برای مطالعه مناسب است؟ نور سفید یا زرد؟ چه نوری برای استراحت یا کار مناسب است؟ چگونه و با چه معیاری رنگ نور مناسب اعم از آفتابی و یا مهتابی و ... را برای محیطمان انتخاب کنیم؟ آیا این انتخاب کاملا بستگی به سلیقه ما دارد؟ احساسی که انواع مختلف دمای رنگ نور به کاربر میدهد چگونه است؟
در این چند خط تلاش میکنیم تا حد ممکن به سوالات بالا پاسخ دهیم:
در کشورهایی که به خط استوا نزدیک تر هستند نور خورشید با زاویه عمود تری به سطح زمین میتابد. لذا شکست نور کمتر بوداست. در نتیجه دمای رنگ بالاتر است. بدین معنی که نور به سمت رنگ سفید (مهتابی) قرار دارد. دمای رنگ نور مهتابی در حدود ۶۰۰۰ درجه کلوین است. کشور ایران نیز جزء این دسته از کشورها قرار دارد. بنابراین به طور کلی سلیقه مردم ایران به این نوع نور نزدیکتر است.
ولی در کشورهایی که در عرض های بالاتر جغرافیایی ،مانند کشور های شمال اروپا، قرار دارند. خورشید با زاویه زیادی میتابد و رنگ نور به سمت زردی و یا همان نور آفتابی میل میکند. (۳۰۰۰ کلوین).
شایان ذکر است که در هر دو مورد هرچه به غروب خورشید نزدیکتر شویم زاویه تابش مماس تر میشود. و در نتیجه رنگ نور زردتر میشود. و درجه کلوین کاهش می یابد.
گذشته از سلیقه، احساسی که نور گرم (نورهایی با درجه کلوین پایین،مثلا ۳۰۰۰ درجه، یا همان نور آفتابی) به کاربر میدهد، حس غروب خورشید و استراحت است. به همین دلیل برای اتاق خواب و میز غذا نور آفتابی انتخاب مناسبی است. و برعکس مثلا برای محیط کار این نوع نور کسالت آور است. بر خلاف نور آفتابی، نورهای رنگ طبیعی و سرد(نور مهتابی)، حس آفتاب وسط روز را تداعی کرده و در نتیجه کاربر احساس تازگی و پر انرژی بودن می کند. به همین علت این نوع نور انتخاب مناسبی برای محیط کار و محیط های درمانی بوده و باعث افزایش تمرکز افراد می شود.
در نظر داشته باشید که که به کار بردن نور مهتابی در بلند مدت و کل طول روز و زمانی که انسان نیاز به استراحت دارد میتواند منجر به خستگی چشم و اختلال خواب شود.
به طور کلی میتوان گفت که رنگ نور مناسب در هنگام مطالعه و یا فضایی جهت استفاده همزمان استراحت و خوردن غذا می تواند ترکیبی از نورهای آفتابی و مهتابی باشد.